Translate this page :

Intel selling US$ 200 laptop in Indonesia + Free Windows

This is huge news – in several mass media there are announcements that Intel has just signed the MoU with Indonesian government to sell Rp 1 trillion (approx US$ 100 million) worth of their Netbook @ US$ 200 each.

Craig Barrett @ Indonesian school

That means about 500 thousands of those.

Intel has delivered several hundreds, samples I guess (correction: donation), to several schools in Jakarta.

All of them will be running Windows XP, which was donated by Microsoft.

In the photo is Craig Barrett along with Intel Indonesia’s top brass, in a school where they have donated the Netbook (aka Classmate PC). (photo credit: Sindo.com)

Moral of the story ?
It IS possible to build truly low-cost laptops ***glares at Asus*** 🙂

More details (in Indonesian) : detikinet.com, Sindo.com

60 Responses to “Intel selling US$ 200 laptop in Indonesia + Free Windows

  • 1
    avianto
    May 16th, 2008 12:53

    Microsoft stopped the support for XP (well, they were supported it again for a small time frame).

    Should we just move to Linux instead of using an unsupported OS?

  • 2
    Akhmad Fathonih
    May 16th, 2008 14:15

    Expect traffic spike for friendster.com, coming to your gateway. Soon 😉

  • 3
    IMW
    May 16th, 2008 17:52

    I think JISUS is a better candidate, because Windows XP or Windows cannot be installed in this machine.

  • 4
    Yoyo
    May 16th, 2008 19:57

    kita syukuri dan dukung, toh untuk kebaikan (mudah-mudahan), kan jadinya ada fasilitas untuk anak-anak kita belajar pakai komputer, masih banyak yang belum mendapatkan kesempatan menggunakan komputer dan internet.

  • 5
    arizane
    May 18th, 2008 03:16

    really sir?
    wow that’s such good news for us!!…hheheh

  • 6
    sir alex ferguson
    May 18th, 2008 10:49

    intel nggak mau ambil resiko daripada laptopnya nggak laku, mending pake os komersil yang dukungan hardware di seluruh dunia sudah jelas.

  • 7
    enggar
    May 18th, 2008 22:22

    iya nih Asus EEEPC, berani menerima tantangan? 🙂

  • 8
    Host Image
    May 19th, 2008 20:37

    cant wait to get one

  • 9
    oRiDo™
    May 20th, 2008 11:53

    only US$ 200??
    wow…
    is there any specific info beside the OS?
    memory? or else..

    may I..
    😀

  • 10
    depe
    May 21st, 2008 17:34

    semoga semakin banyak laptop murah dengan free os. Amin

  • 11
    sufehmi
    May 22nd, 2008 20:34

    @avianto – crazy thing is, it’s then the customer that revolted against Linux.
    .
    True story – we helped a vendor to launch their computer preloaded with Linux. We also stood by to provide technical assistance in case of problems. We were so happy, naturally since we have been working to make this a reality for quite a long time.
    The vendor is happy too, they are finally able to offer truly low cost computer to the masses. And these Linux computers can be expected to be free from viruses.
    .
    What happened then? Several customers were not able to use their devices with these laptop. Shouldn’t be a problem, just report it to us, and we’ll help get it on. Right?
    .
    But no. Instead they’re calling the support team names, yelling, abusing them, and (the final straw) threatened to complain to the mass media.
    .
    The management caved in to the threat, and cancelled the project.
    Even though these bastards were in the minority.
    .
    Bloody abusers. These uncivilized cavemens are bringing down the good stuff, robbing it away from our reach.

  • 12
    sufehmi
    May 22nd, 2008 20:37

    @Akhmad Fathonih — exactly when this blog was blacklisted by Google.
    Just my luck 😀
    .
    Thanks anyway.

  • 13
    sufehmi
    May 22nd, 2008 20:40

    @sir alex ferguson – sstt… Intel sebetulnya maunya pakai Linux lho. Tapi karena ada deal khusus (cerita di balik layar nih, tidak bisa saya buka disini), jadinya ya pakai Windows, he he.
    .
    @enggar – ***lirik Asus lagi*** 😀

  • 14
    sufehmi
    May 22nd, 2008 20:42

    @oRiDo – I assume it would be similar to this ClassmatePC spec, except for more RAM (512MB)

  • 15
    Maya
    May 26th, 2008 21:16

    hi harry,
    just catching up reading your blog and to see what’s been exciting here 🙂 thanks for this news, but i’m wondering why the price is still almost double compare to the great news i got in this link before…;-P
    http://www.treehugger.com/files/2005/09/100_hand-crank.php

    imagine the number of laptops could be donated? instead of 500K to 1M, that’d be even more amazing! 🙂

    hope you’re well.

    cheers,

  • 16
    amalia
    May 27th, 2008 07:07

    Saya mau dong beli 1 Laptop mini untuk aku dan anakku. Masih bisa bantu beli gak pak? Makasih banyak….

  • 17
    ma$Rub
    June 1st, 2008 21:32

    wah asik neh.. ada laptop murah lagi, walau yg eee jg belum kebeli, hehehe
    kali2 yg ini bisa kebeli ahh…
    sukses mas harry sufehmi..
    salam

  • 18
    amalia
    June 2nd, 2008 07:43

    Mas, Aku bisa beli Laptop murahnya?
    Gimana Prosedurnya? Makasih…

  • 19
    ari
    June 10th, 2008 10:06

    Chief,

    tentang razia laptop yg baru2 ini mulai marak, ada info tentang software apa aja yg di razia ato cuman microsoft aja?

    oiya, kl kita dowload freeware di internet apa juga termasuk membajak?

    hmmm, satu lagi ( maaf ya chief kl ganggu wakunya chief yg sibuk:) ) ada gak komunitas atau link utk konsultasi masalah beginian? jadi gak gangguin chief melulu

    maksih ya chief , maaf kl mengganggu

  • 20
    kommy lie
    June 10th, 2008 13:02

    we sdh liat speknya,balas kekotak email yah pak kalo ada perubahan harga…

    kalo harganya masih USD200 saya pesen satu az Pak Harry,,,
    pls contact yaa..Kalo yg pesan banyak pasti lebih murah….
    thx be4

  • 21
    sufehmi
    June 11th, 2008 11:30

    @All — saya tidak menjual laptop ini, lagipula menurut pemerintah laptop ini TIDAK DIJUAL.
    .
    Laptop ini hanya untuk disalurkan LANGSUNG ke sekolah-sekolah di penjuru Indonesia.
    .
    Mudah-mudahan menjelaskan 🙂

  • 22
    sufehmi
    June 11th, 2008 11:37

    @Maya – hi maya, great to see you around ! Yes unfortunately that US$ 100 was way too optimistic in their price prediction.
    .
    However, it’s definitely is progressing towards that price range. So hopefully in 5 years time, who knows? Keep your fingers crossed 🙂

  • 23
    sufehmi
    June 11th, 2008 11:43

    @ari – yang dirazia adalah SEMUA software komersial (bukan freeware / open source) yang tidak ada lisensinya.
    .
    Kemarin ini ada pemilik laptop Mac yang juga kena razia, karena software Microsoft Office for Mac di laptopnya tsb adalah bajakan.
    .
    Tentang komunitas – saya biasanya senang nongkrong di forum KOM-TEK.
    .
    Semoga bermanfaat.

  • 24
    rose_surabaya
    June 11th, 2008 21:12

    Gimana cara untuk pesan asus eee pc 4 GB 7″.
    Harga sekarang berapa ?.

  • 25
    rose_surabaya
    June 11th, 2008 21:31

    gimana caranya, saya mau beli asus Eee PC 4GB 7″ ?.
    berapa harganya sekarang ?.
    Thx

  • 26
    indra
    June 13th, 2008 10:03

    gimana cara belinya?

  • 27
    naif
    July 1st, 2008 19:15

    Microsoft adalah penjajah diera modern, mereka meracuni orang orang berkemampuan terbatas di dunia ketiga dengan pendidikan , software dan hardware gratis. Untuk kemudian dilakukan razia pada saat panen tiba.

    Intel sama aja, selalu mengeluarkan produk baru secara bertahap dan sistematis, sehingga membuat produknya yang kita beli dengan uang hasil kerja keras menjadi tidak berguna dalam 5 tahun bahkan kurang.

    Berapa duit yang dibawa keluar dari indonesia dari penjualan software dan hardwre. Apa yang dapat kita lakukan??? Sedihnya pilihan kita cuma 2, yaitu hidup dijaman batu atau ikuti cara mereka, betapa menyedihkan.

  • 28
    sufehmi
    July 1st, 2008 20:12

    @naif – Sedihnya pilihan kita cuma 2, yaitu hidup dijaman batu atau ikuti cara mereka, betapa menyedihkan.
    .
    Kalau Anda berkomentar ini sekitar 10 tahun yang lalu, bisa jadi Anda benar. Namun pada saat ini, alhamdulillah, sudah ada tersedia banyak pilihan 🙂
    .
    Misalnya, dengan LTSP, maka hardware bisa dipakai bahkan sampai 10 tahun tanpa perlu diganti.
    Saya masih ada memiliki Pentium II zaman batu yang masih berfungsi baik & performanya secepat Pentium 4 🙂
    .
    Pilihan sekarang ada banyak sekali. Sehingga masalahnya bukan lagi mengenai tidak adanya pilihan; namun TERLALU BANYAK pilihan – sehingga sering membingungkan 😀

  • 29
    naif
    July 4th, 2008 17:30

    omg saya terlalu lama hidup dalam gua. org sekarang sdh tdk meributkan isu itu lagi. saya setuju dgn Bapak daripada ngeributin sst yg ga bakal bisa menang, mending mencari solusi.

  • 30
    Pendidikan Kita
    March 24th, 2009 01:59

    Terima Kasih infonya

    Salam Sukses

    Pendidikan Kita

  • 31
    perumahan cibubur
    April 3rd, 2009 18:58

    masih adakah stock nya? sekedar untuk main main game di rumah

    salam
    perumahan cibubur

  • 32
    Logan
    May 5th, 2009 11:48

    Now Microsoft doesn’t support windows xp for personal users

  • 33
    belajar SEO
    June 27th, 2009 15:17

    mudah-mudah suatu saat nanti, harga laptop semakin murah..

  • 34
    Gold Coins
    July 22nd, 2009 19:32

    I know it is too late to post comment but i am just wondering if they will still sell it this year. Do you have any idea?

  • 35
    sufehmi
    July 26th, 2009 07:18

    @Gold – I just walk around a mall near my home yesterday, and was gobsmacked to see a netbook selling for only US$ 250.
    .
    Granted, it’s not US$ 200 (yet) – but it’s still like, WOW, finally laptops are cheaper than mobile phone 🙂
    .
    And for additional US$ 50, you can get a netbook with 1 GB RAM, 160 GB hard disk, wifi, bluetooth, etc – the works. Amazing.

  • 36
    snapper creek homes
    September 5th, 2009 23:55

    I am not sure but was it a move to break the back of $100 laptop scheme initiated by some organization for poor countries? I forgot that company’s name, anyway whatever it’s a good one! For kids it’s essential and netbooks are enough for students and low-end users because most of us don’t perform heavy tasks on computers. $250 fits well in budget and not a bad idea to give a laptop to these kids who are the future of Indonesia.

    I think $250 would be without any profit for Intel, I think so? If they’re making it so they would be giving it without profits or maybe contributing by reducing some money as well from the original cost.

    If we could assemble a laptop ourselves which is still not yet possible, then we would have an idea how much actually vendors make it.

  • 37
    Gemma Brown
    September 13th, 2009 18:43

    Thats a silly price, not that i would be complaining though

  • 38
    Julian
    September 17th, 2009 03:28

    200 $ for a Intel Laptop. I think this is only for Economic Crisis problem.

  • 39
    auLIa
    September 29th, 2009 18:41

    wooowwww, it’s cooL.., i want it,

  • 40
    social bookmarking seo
    November 10th, 2009 04:44

    Laptops with free Windows! Wow! It’s unbelievable. Thanks for the news.

  • 41
    lia
    November 27th, 2009 23:00

    i like that.,

  • 42
    kontoranabayi
    December 24th, 2009 18:03

    Thank you very much for this information. I like This site! Thanks!

  • 43
    tetembak
    December 27th, 2009 14:46

    it’s awesome….

  • 44
    เครื่องชงกาแฟ
    January 18th, 2010 21:34

    Is it cheap? I don’t believe it.

  • 45
    tonbad
    March 19th, 2010 23:49

    wow muarahnya cumak 2 juta,,, gratis windows lagi,,,,, jadi pengeeeennnnn

  • 46
    iPhone SMS Transfer
    March 21st, 2010 19:19

    It is crazy. I can’t believe myself.

  • 47
    peter
    April 21st, 2010 03:22

    Quite impressive donation, but most of in fact there’s a lot of people out there still depend on cracked OS.

  • 48
    Home Gadgets
    May 24th, 2010 00:00

    Until now, i don’t have a laptop yet. i want buy but with the price is cheap. is there new information about cheap laptop with good quality?..Thank for information a lot.

  • 49
    Meal replacement reviews
    June 7th, 2010 03:45

    It’s not a problem to find cheap laptop with good quality. Do regular online research on it and you’ll find it.

  • 50
    Pictures of Justin Bieber
    June 13th, 2010 23:49

    I want to cheap laptop with nice prices and cheap. thanks for the article.

  • 51
    minnesota computer repair minneapolis
    June 17th, 2010 13:40

    Ooooooh. I want one. Though laptops are pretty inexpensive these days. I think I’d rather just buy one.

  • 52
    Oteli Ameriki
    August 20th, 2010 09:46

    It’s not difficult nowadays to buy cheap laptop. There are plenty of brands. You can find a laptop with good characteristics for good money.

  • 53
    Server solutions
    October 16th, 2010 04:31

    I want one!! very cheap laptops….In my country -colombia- the prices are imposible.!!!!!!!!!!!!

    Greetings….

  • 54
    Ruby on Rails Development
    March 2nd, 2011 03:04

    Thanks for the new! but Windows XP or any Windows cannot be installed in this kind of computers.

  • 55
    London Actor Headshots
    March 8th, 2011 18:33

    Now that’s the type of post I like to read. Some things in here I have not thought about before. Looking forward to reading your next insightful posts.

  • 56
    Free Software and Tools
    April 19th, 2011 22:16

    Big Great News and salute for Microsoft Windows who care with education program in Indonesia. I hope they will continue this program… Bravo Microsoft Windows.

  • 57
    life-style
    May 4th, 2011 02:48

    kapan lagi ya intel mau jual laptop murah…ane lagi nyari nih

  • 58
    male toys
    May 24th, 2011 21:12

    Thank i must say was ver interesting. Thanks once again for sharing this views you have i hope to see more great posts like this.

    girls sex toys

  • 59
    Wallpapers for Desktop
    October 4th, 2011 17:41

    This post is very useful and excellent information post. Thanks for sharing this post.

  • 60
    موقع بناتى
    October 31st, 2011 17:01

    العاب ودردشة منتديات بناتى
    موقع تصميم التقنى
    I really liked this good and interesting information post. Thanks for sharing this post.

    منتدى بناتى
    منتدى تصميم
    العاب بنات لها
    Le monde de la médecine

    تصميم

    بناتى

Leave a Reply

 

Subscribe without commenting

            








SEObox: Web Hosting Murah Unlimited Komik Indonesia Homeschooling Indonesia