May Day : Selamat Hari Buruh

(posting ini adalah bagian dari tantangan #blog31hari)


Tanggal 1 Mei dirayakan di seluruh dunia sebagai Hari Buruh. Ide hari Buruh ini diawali dari Australia, pada tahun 1856 – setelah para buruh berhasil memenangkan perjuangan 8 jam kerja. Dimana sebelumnya mereka bisa bekerja antara 10 – 16 jam per hari, dan selama 6 hari dalam seminggu.

Dalam perayaan Hari Buruh ini tentu lazim disuarakan berbagai kepentingan buruh, seperti :

  • Kondisi Kerja : masih ada buruh yang bekerja dalam situasi yang berbahaya (rawan kecelakaan, berkaitan dengan zat-zat kimia berbahaya, dll) tanpa perlindungan yang mencukupi. Dikenal juga dengan istilah “Occupational Hazard”.
  • Hak Asasi Manusia : di berbagai tempat, hak buruh sebagai manusia masih sering tidak dihormati. Contoh: larangan ke kamar kecil pada jam kerja, dll.
  • Hak Buruh : setelah mengerjakan tugasnya, para buruh memiliki hak-hak tertentu – seperti: digaji sesuai upah minimum atau lebih, digaji tepat waktu, cuti, jam kerja yang manusiawi, dst.

Dari semua ini, sepertinya yang paling populer adalah yang terkait dengan gaji. Tentu saja wajar jika semua orang menginginkan gaji setinggi-tingginya, untuk kesejahteraan hidupnya dan keluarganya. Tapi, apakah gaji adalah satu-satunya cara ?

Di banyak negara, ternyata ada dikenal istilah “social security“. Dikutip dari Wikipedia :

Social security is primarily a social insurance program providing social protection, or protection against socially recognized conditions, including poverty, old age, disability, unemployment and others

Secara ringkas – skema Social Security menjamin bahwa kebutuhan hidup kita & keluarga bisa tetap ada pada kondisi apapun.
Sedangkan gaji bisa hilang secara mendadak sewaktu-waktu karena berbagai sebab — dipecat, perusahaan bangkrut, dll.

Ada sangat banyak contoh sukses dari program Social Security di berbagai negara. Salah satu yang paling terkenal mungkin adalah penulis kisah Harry Potter – JK Rowling.
Rowling hidup sebagai single parent dengan 1 putri sendirian, sambil membuat novel Harry Potter di cafe untuk menghemat biaya perapian – udara Inggris pada musim dingin cukup menusuk tulang, sedangkan menghidupkan perapian untuk menghangatkan badan di rumah bisa menyebabkan tagihan gas / listrik menjadi bengkak. Semua biaya hidup Rowling selama itu ditanggung oleh program Social Security di Inggris – National Insurance.

Akhirnya JK Rowling berhasil mendapatkan penerbit untuk novelnya – dan selanjutnya adalah sejarah. Harry Potter menjadi salah satu seri novel paling populer di dunia. Dan JK Rowling tidak pernah melupakan asal usulnya – dia selalu berusaha membantu mereka yang tidak mampu, dan adalah salah satu pembela program Social Security paling gigih di Inggris.

Kembali ke Indonesia — sebetulnya sejak awal merdeka, program Social Security ini adalah amanat dari UUD 45 dan Pancasila. Kita semua tentu ingat Sila ke 5 dari Pancasila : “Keadilan Sosial bagi seluruh rakyat Indonesia” — Keadilan Sosial = Social Security !

Menarik ya? Wajar saja, karena tentu manusiawi jika kita memiliki ketakutan kehilangan pekerjaan, sehingga gaji kita pun hilang begitu saja.
Namun, tentu kemudian muncul berbagai pertanyaan baru. Salah satunya adalah: darimana kita dapatkan uang untuk mendanai program Social Security ini ?

Sebetulnya tidak perlu cemas, karena Indonesia adalah negara yang sangat kaya raya. Secara lokasi sudah strategis. Lalu ditambah lagi dengan berbagai SDA (Sumber Daya Alam) yang melimpah ruah. Sampai-sampai kita dijajah oleh Belanda karenanya.
Nah, mari kita coba lihat beberapa saja peluang pendanaan untuk program “Keadilan Sosial” ini :

  • Tambang Emas : Tambang Grasberg di Irian Jaya adalah salah satu tambang terbesar di dunia. Hasil produksinya antara lain adalah tembaga, emas, dan perak. Coba kita lihat hasil produksinya pada tahun 2006 saja :

    Tembaga : 610.800 ton x US$ 8100 = US$ 4.947.480.000
    Emas : 58.474.392 gram x US$ 38,5 = US$ 22.512.640.920
    Perak : 174.458.971 gram x US$ 17,5 = US$ 3.053.031.992

    Total : US$ 30.513.152.912, atau (1 US$ = Rp 9.100)
    Rp 277.700 Milyar / Tahun

    Luar biasa ya? Ternyata memang Indonesia adalah negara yang sangat kaya 🙂

  • Transfer Pricing : Mungkin kita masih ingat kehebohan di media massa beberapa waktu yang lalu seputar oknum pajak bernama Gayus, yang memiliki rekening berisi dana puluhan milyar Rupiah. Well, itu semua jadi kelihatan kecil ketika dibandingkan dengan skema “Transfer Pricing”.

    Dikutip dari artikel Iwan Piliang :

    “…pada 2009 saja indikasi praktek transfer pricing mencapai seribu tiga ratus triliun rupiah,” tutur Simarmata.

    Sebentar coba kita bayangkan angka yang fantastis ini.

    Gayus : 35 milyar
    Century : 6700 Milyar
    Transfer Pricing : Rp 1.300.000 Milyar / Tahun

  • Tunggakan Pajak : Indonesia surga penggelap pajak. Ketika para buruh dengan patuh membayar pajaknya, langsung dipotong dari gajinya tanpa bisa protes apapun – berbagai orang kaya & perusahaan besar justru menunggak pajak.

    Per Februari 2010, tercatat Tunggakan Pajak : Rp 52.000 Milyar / 5 tahun = Rp 10.400 Milyar / Tahun

Dan seterusnya, dan lain-lainnya…. tapi kita hentikan sampai disini dulu saja. Coba kita hitung berapa yang sudah bisa kita kumpulkan dari 3 poin diatas tersebut itu saja ? Total : Rp 1.588.100 Milyar / Tahun

Nah, jika kita ambil data penduduk miskin dari BPS tahun 2009, yaitu 32 juta – oke, kita naikkan saja menjadi 35 juta; maka dari dana sebesar tersebut diatas :

  1. Setiap tahun, masing-masing penduduk miskin bisa mendapatkan tunjangan sebesar : Rp 45.374.285, atau
  2. Setiap bulan, masing-masing penduduk miskin bisa mendapatkan tunjangan sebesar : Rp 3.781.190

WOW ! Ternyata sedemikian kayanya Indonesia, sebetulnya kita bahkan tidak perlu bekerja terlalu susah untuk bisa hidup tenang – malah bisa hidup dengan sejahtera. 😀

Jadi demikian. Mudah-mudahan artikel ini dapat menambah wawasan kita semua, bahwa gaji itu bukan segalanya. Masih ada banyak hal lainnya yang perlu kita perjuangkan – dan dampak positifnya malah bisa jauh lebih besar lagi. Dengan social security / Keadilan Sosial, kita bisa hidup damai tanpa perlu mencemaskan mengenai nafkah keluarga kita di esok hari.

Semoga bermanfaat.

(*) Referensi :
Harga tembaga & produksi Freeport : http://en.wikipedia.org/wiki/Grasberg_mine
Harga emas : http://www.goldprice.org/gold-price-per-gram.html
Harga perak : http://silver-and-gold-prices.goldprice.org
Transfer Pricing : http://ekonomi.kompasiana.com/2010/03/29/sketsa-merampok-ribuan-triliun-melalui-transfer-pricing-pajak-i/
Tunggakan Pajak : http://www.tokohindonesia.com/berita/berita/2010/index.html
Jumlah Penduduk Miskin Indonesia : http://www.antara.co.id/berita/1246449169/bps-penduduk-miskin-indonesia-sebanyak-32-53-juta-jiwa

197 thoughts on “May Day : Selamat Hari Buruh

  1. The picture in the post from my homeland of Russia:) I remember May 1 of each year, we met dripping potatoes and planting trees, it is very good cohesion gave our team:)

  2. Sedemikian kayanya Negeri ini, alangkah mulianya jika rakyatnya pun Sejahtera…Nice Posting Pak

  3. betul, Indonesia adalah negeri kaya yang dicolongin duitnya 🙂
    kalau kita bisa memperjuangkan uang negara kita kembali ke rakyatnya, kita bisa makmur.

    btw, konfirmasi mengenai JK Rowling yang nulis di kafe karena dia sewa flat yang ga ada pemanas, itu tidak benar, menurut wikipedia.

    http://en.wikipedia.org/wiki/J._K._Rowling
    “Rowling denied the rumour that she wrote in local cafés to escape from her unheated flat, remarking, “I am not stupid enough to rent an unheated flat in Edinburgh in midwinter. It had heating.” Instead, as she stated on the American TV program A&E Biography, one of the reasons she wrote in cafés was because taking her baby out for a walk was the best way to make her fall asleep.[38]”

  4. ” di berbagai tempat, hak buruh sebagai manusia masih sering tidak dihormati “………………….

    setuju!!!!!

  5. potensi yang sama juga pada zakat pak (Rp 19,3 triliun / tahun), klo semua orang indonesia yang Muslim saja taat untuk berzakat mall tiap tahun, pasti akan sukses mengangkat kesejahteraan masyarakat kita.

  6. Keadilan Sosial Bagi Seluruh Rakyat Indonesia….tapi dalam prakteknya…keadilan bagi diri dan keluarga..ya pr bagi kita semua

  7. i used google translator for this page, thank God we have such an application to help..i enjoyed reading this post..thanks so much..

  8. OX PDF creator is an all-functional PDF maker tool that can create PDF documents from any printable files, such as txt, images (JPEG, GIF, PNG, BMP, EMF, EWF, TIFF), compatible with Microsoft Office 2003/2007/2010, support converting Word (doc, docx), PowerPoint (ppt, pptx), Excel (xls, xlsx) to PDF file. Besides PDF document creating, the PDF File Creator can also save file format as PNG, JPEG, BMP, PCX, TIFF and PS, EPS under “option” settings.
    PDF Creator
    PowerPoint to PDF converter
    Text to PDF converter
    CHM to PDF converter

  9. kemarin sy iseng nanya teman sy yang kerja kantoran..ternyata gaji UMR di surabaya sudah di atas 1 jutaan..sy kaget 2 tahn yang lalu masih 8oo ribuan..hm…bagus lah..nasib buruh bisa lebih baik..

  10. Sedangkan gaji bisa hilang secara mendadak sewaktu-waktu karena berbagai sebab — dipecat, perusahaan bangkrut, dll.

  11. Wow and I thought I had it bad sometimes where I work. I get upset because the top bosses at my job will not give in and let us work just 4 days a week at 10 hours a day instead of 5 days a week at 8 hours a day. Then I go and read at the very first of this article how some people are not even allowed to use the toilet during working hours, just on their break time. I guess I have it pretty good. On another note, I had no idea that Indonesia was such a rich country. More power to the Indonesians. I hope it all works out.

  12. WOW ! Ternyata sedemikian kayanya Indonesia, sebetulnya kita bahkan tidak perlu bekerja terlalu susah untuk bisa hidup tenang – malah bisa hidup dengan sejahtera.

  13. Thank you for your sharing.Its seems a good way to learn english and I find another way for learning english too .That is to

    playing games in english site . Please brown the site and free to play new and exciting dora games on dora games that was built for girls and boys! Here you can play thousands of fun Hair Games. Enjoy your stay at bubble shooter Games on bubble shooter Games and welcome come back !

  14. Nice post , twitter is a good social community but I like facebook and profiles4tou also … after reading this article I wanna share on this at my facebook profile how I can do it?

  15. Hello dear.
    Thanks for sharing wonderful resource. I am happy to join this community.Just wanted to wish everyone who labors and such to have a happy Labor Day.

  16. Never thought of this gracious period give thanks you a deal. I good this to my flow and appears to cost working. Enquire how numerous airted connections I experience round from worried in everyday bloggers blogs that make notice luv simply are pointing to my provender.

  17. The idea of social security also created social classes. Doesn,t support such system. You are either poor, middle or upper class.

  18. Nice article! You can get more information about successful poet by reading about Franz V. Hurtado. He is a great poet. He know new technology about poetry.

  19. I find another way for learning English too.I am happy to join this community.Just wanted to wish everyone who labors and such to have a happy Labor Day.

  20. Amazing post and thanks for discussing. Some information in here I have not considered about before.Thanks for making such a cool post which is genuinely very well penned. Will be referring a lot of friends regarding this.Kurierportal

  21. Nice article! You can get more information about successful poet by reading about Franz V. Hurtado. He is a great poet. He know new technology about poetry.

  22. In a business, there is always a problem encountered. All you have to do is to make sure where to use the money if it will help improve the company then go for that certain plan, then if not,better throw that idea.

  23. use the money if it will help improve the company then go for that certain plan, then if not,better throw that idea.

  24. I am almost excited with all the information of your site.I really do enjoy this great website and your post was really amazing. This is the best blog for someone who would like to know about this matter. Thanks for sharing all these important infos.

  25. This is very interesting, you are much of a blog. I have added your RSS feed, and look forward to your wonderful article in the pursuit of more. Also, I’m like you in my social networking site!

  26. I really enjoyed this wonderful post that you have provided for us. I assure this would be helpful for most of the people. thanks for sharing.This is certainly a content thats close to me so I am very pleased that you wrote about this.

  27. I just liked the article. It was Very refreshing post with attractive ideas.It was great to read your blog. The ideas are very well laid out and it was refreshing to read. I was able to find the details that I was searching for.

  28. This Belstaff leather jacket is intended to fit snugly for protection and ease of movement, so we recommend ordering one size up. Men’s Belstaff Jackets is classically cool, timeless black, Women’s Belstaff Jackets.

  29. Indonesia negara yang sangat kaya. Tapi yang mengelola indonesia, hanya memikirkan diri sendiri, tidak memikirkan rakyat.

  30. Site abundant supply of product, range, worldwide free shipping, reasonable prices, high product quality, allowing you to buy the rest assured.
    The easiest and most affordable shopping platform, waiting for you to buy.
    Good service, arrived fast, easy life.
    Absolute adherence to the “customer first”, allowing you to shop at the same time get our attentive service.
    Good reputation, you can rest assured!

  31. This Belstaff leather jacket is intended to fit snugly for protection and ease of movement, so we recommend ordering one size up. Men’s Belstaff Jackets is classically cool, timeless black, Women’s Belstaff Jackets.

  32. Baru sadar klo Indonesia kaya banget. Perasaan klo dibandingin ma Malaysia, mestinya kita lebih maju dong??? Sayang yang canggih cuman korupsinya doang ….:(

  33. Everything you need to know about marriage counseling, helping couples come together and communicate better so we all have healthier families.

  34. I agree “Everything you need to know about marriage counseling, helping couples come together and communicate better so we all have healthier families.”

  35. I have been searching for this quality blogs regarding this niche. Searching in Yahoo drove me here, I just found this kind of satisfactory readings i was looking for. I must bookmark this website to avoid missing it again….

  36. Well it is usually so kind and also full of a good time for me personally and my office friends to visit the blog on the least three times every week to see the latest issues you have. And indeed, I’m certainly satisfied with all the remarkable things you serve.

  37. Wah indonesia hartanya luar biasa, tapi kok gak maju2 ya? Yang saya keselin knp kita kalah dari malaysia? Ayo dong bangkit!

  38. With the release of outlook 2010 , you get a richer set of experiences to meet your communication needs at work, home, and school. From a redesigned look to advanced e-mail organization, search, communication, and social networking features, Microsoft outlook 2010 provides you with a world-class experience to stay productive and in touch with your personal and business networks. That isn’t quite what came in the Outlook 2010 download ox, though. Of all the legitimate versions of Microsoft outlook 2010 download ffered on the InternetBuy.com had the lowest price.

  39. Enjoyed looking at this, very good stuff, appreciate it. “All of our dreams can come true — if we have the courage to pursue them.” by Walt Disney.

  40. menurut saya indonesia kan mempunyai banyak lahan kosong yang belum dipergunakan, jadi seharusnya pemerintah harus bisa menolak penjajahan ekonomi yang dilakukan orang asing, so seharusnya indonesia harus menerapkan sistem ekonomi idealis,bukan kolonialis….sehingga rakyat indonesia bisa merasakan hasil-hasil yang mereka kerjakan…merdeka
    terima kasih

  41. Thanks for your valuable post. As time passes, I have come to be able to understand that the particular symptoms of mesothelioma are caused by the particular build up of fluid between your lining in the lung and the torso cavity. The condition may start from the chest location and spread to other body parts. Other symptoms of pleural mesothelioma include fat loss, severe respiration trouble, fever, difficulty swallowing, and infection of the neck and face areas. It should be noted that some people having the disease don’t experience just about any serious indications at all.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *