Korupsi di kantor pajak

Ada komentar menarik dari seorang kawan mengenai artikel korupsi di Jakarta Post :

hehehe STAN, sekalinya masuk the Jakarta Post kayak gini beritanya.
Cuma mau share (kebetulan saya adalah alumni dari sekolah tinggi ambilduit negara ini) kalo yang dibilang “Amien” tentang dua kubu di DJP sudah menjadi rahasia umum di kalangan kami. Kayak Bush aja: either you with us or them. Banyak teman2 yang ikut terjerumus dan jadi AMKB (anak muda-kaya baru) tapi banyak juga yang terpaksa atau dipaksa pindah ke kantor2 atau bagian2 pelayanan pajak yang “kering”, atau malah keluar dari sistem.

Kalo Pak Sumitro bilang bahwa 30% duit negara bocor, itu hanya dari sisi pengeluaran aja, dari penerimaan mah waLlahu ‘alam, kayaknya lebih besar.
Tanpa menafikan ada juga upaya DJP buat meminimalisasi korupsi (mis: Large Tax Office, online taxpayment system, etc) Mudah2an expose Jakpost ini jadi trigger buat civil society Indonesia untuk lebih kritis ke institusi penerimaan negara (bikin DJP watch atau Bea Cukai Watch misalnya)

Mengerikan…

Artikel Jakarta Post yang disebutkan diatas tidak tersedia di edisi online-nya, namun sambungannya bisa dibaca disini
Artikel aslinya terlampir berikut ini:


The Jakarta Post
Friday, December 10, 2004

Graft spirals out of control at tax office
Rendi A. Witular, The Jakarta Post/Jakarta

Few people could afford to buy the latest BMW 5 car at the age of 27, no matter how hard they work. But, Amien, not his real name, can buy one easily. He’s a public official in one of the country’s most corrupt institutions: the tax office.

Officially, Amien, who has been employed as a Jakarta tax official for the past six years since graduating from the state-run accounting academy STAN, receives a monthly take-home salary of about Rp 3 million (about US$328). But he can easily make an additional Rp 500 million per year without even working for it.

Amien’s murky methods of making money involves either colluding with taxpayers, or blackmailing them.

Amien refused to elaborate, but according to Ade Sudradjat, an executive at the Indonesian Textile Association (API), since 1998 tax officials have preferred to use the tax tribunal as a tool to extort taxpayers.

Ade said that tax officials intentionally inflated the amount of taxes owed by taxpayers in order to push them to file a complaint with the tax tribunal. But, under the existing regulations, they cannot file their complaint unless they have paid 50 percent of the inflated arrears.

“Given the huge cost of going the tribunal, taxpayers are thus usually reluctant to take their cases there, and those who are unable to make the 50 percent arrears payment have no alternative but to seek a compromise with tax officials by paying bribes,” he said.

Based on existing law and regulations, taxpayers can only file complaints about errors or irregularities in their tax bills to the tribunal, which, like the tax office, is under the Ministry of Finance.

Ade and Amien said going to the tribunal was pointless. They could not give cases a fair hearing because the administration, salaries, rotations and promotions of judges is handled by the ministry.

“With the current system, my advice to you is to pay the bribes. There is no use filing complaints as even if you win, you will not get your 50 percent advance payment back easily. It may take years,” said Amien.

Tax officials’ other method of making illegal money is by lowering the amount of taxes to be paid by taxpayers in return for a fee.

Ade said that this method was widely used by tax officials in the 1980s and 1990s, and remains a common practice for some tax officials even now.

A noted businessman, who asked for anonymity, recalled that tax officials once demanded bribes when he asked for his tax refunds. Unless he paid the bribes, the tax officials threatened to hold up his tax refunds for years.

“It’s was a bad experience. These people held money that I badly needed to finance my business operations,” the businessman said.

According to Amien, illegally-collected funds are normally distributed within the tax office with the tax collector getting 25 percent, his or her coordinator 15 percent, the section head 25 percent and the tax office head 30 percent.

The tax office head would later distribute the money to the higher-ranking officials, including the Directorate General of Taxation’s top officials.

“There are only two options for tax office officials: you either join the club of corruptors and get rich, or you stay honest and spend your entire career as a clerk in the tax office’s library. I chose the first option,” said Amien.

15 thoughts on “Korupsi di kantor pajak

  1. Saya juga lulusan STAN,…dan sekarang lagi gawe di Pajak,….
    benernya dulu juga paling anti yang namanya PNS,…
    Setelah minta masukan sana-sini,….
    Dan dengan pertimbangan ” tergantung individunya dan Moral seseorang aja “….
    aku teguhkan hati tuk jadi PNS…..
    Sebagai tulang punggung keluarga, dan juga keluarga yang kekurangan (maklum dari keluarga petani kecil),…tapi saya tak mau lupa diri….

    Lagian dari temen2 seangkatan di STAN banyak jg koq dari kalangan kekurangan, tapi nggak sampai menjerumuskan diri………

    makannya sebagai orang pajak ( yang katanya berlimpahan duit haram ) ya tiap akhir bulan bon warung sana-sini….

  2. @nuransyah – selamat berjuang mas, salut dari saya pribadi. Orang-orang seperti Anda inilah yang bisa menyelamatkan banyak rakyat Indonesia.
    .
    Semoga perjuangan Anda barokah dan dibalas dengan berlebih-lebihan oleh Allah swt, amin.

  3. Amin,….
    Mohon do’anya juga dari rekan2 semua
    semoga Alloh SWT yang Maha Mebolak-balikkan Hati , masih meneguh kan hati kami…..

  4. Itu kan berita yang udah lama, gimana dengan pajak modern yang baru? apakah ada perubahan yang signifikan? atau sekali korupsi tetap korupsi. Ada data Mas?

  5. Semoga Tuhan segera membalas orang2 yang korupsi
    sudah saatnya hukum mati bagi koruptor…di jalankan

  6. kayaknya korupsi udah jadi budaya yg mendarah daging?
    ternyata bener kata dosenQ, korupsi merupakan kanker yang ga ada obatnya?! ga akan pernah selesai kalo bahas korupsi tuch!

  7. Hi,
    thanks for this post. I love Indonesia but this shows the bad side of Indonesia. The korruption. The problem is that almost everybody can have a job at the government. You only have to pay for it. 100.000.000 Rp for a government job is normal i think. Right?
    I am from Singapore so i am not sure but i ahve some friends who also work there.

    They share the korruption money in the office??? Wow… that goes too far in my eyes.

    Hope it will get better soon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *