Waspada : Lampu LED Philips

s. :: tidak sangka menemukan posting soal lampu LED Philips dari Linus Torvalds 🙂 seperti biasa, informatif + sangat menghibur #LOL  

Linus mengganti semua lampu di rumahnya karena dia tidak suka dengan lampu Halogen / CFL. Pilihannya ketika itu adalah lampu LED buatan Philips.

Ternyata dia perlu menggantinya lagi, kali ini dengan lampu LED merk Cree, karena, walaupun masih berfungsi, namun lampu LED merk Philips tersebut sudah drop outputnya menjadi hanya sekitar 25%.

Linus, um, "tidak terlalu gembira" dengan hal ini  🙂

"But today I've been walking around changing out the Philips bulbs that are just a couple of years old.

"40,000 hours" my ass.

Sure, they still "work" – but actual light output is maybe a quarter of what it was when new"

Ternyata di berbagai forum Internet juga sudah mulai bermunculan komplain soal LED Philips ini. Misalnya : http://www.kaskus.co.id/thread/521adacd19cb178421000001/iklan-led-philips-menyesatkan/

Dikutip : "benar ada tulisanya "Last up to 15Years" …. dengan pemakaian sehari 2.7 Jam.. WTF!!!"

Duh.

Anyway, kembali ke posting Linus — yang lebih menarik adalah diskusi di komentarnya, saya kutipkan beberapa :

"Sounds like insufficient heat sinking in the design itself. Heat ages LEDs fast"

Linus : "Irony alert: the crappy bulbs are called "EnduraLED". Model number 8E26A60 in case anybody cares"

"I did the same, changed all the spot lights in the house with LED, but almost all of  them died less than a year later.

The problem is NOT the LEDs, they are very reliable and working perfectly,

the problem is the electronic circuits driving them are so badly made, they blow up very quickly making the whole thing a VERY expensive failure."

"We've gradually been switching from fluorescents to Panasonic LEDs. We have a dozen by now, with the oldest ones three years old and have yet to have any burn out pr go visibly bad. And the light quality is pleasant, much better than the fluorescents and incandescents they're replacing"

"All big manufactures suck in LED technology. I also replaced every light here with LED, bought at Amazon. Good stuff is from LumenTec for example. Almost 100Lumen per Watt"

"Personally, I find it disturbing that most lighting products available in retail stores are 3000-4000 k, which provide horrible color rendering in a home environment. (should be 2700k)"

"At work we use LED fixtures by Dialight, 72 watt, replacing 400 watt HID. They run cool. They run cool due to the massive heat sink"

"If you want cheap LED lights buy them off AliExpress.  You can get down light for about $2.50 for approx 600 lumen at 3-4 watts. You can get B22(bayonet)/E37(screw) type LED globes for about $3. Free postage too to major World locales."

"I  ordered mine directly from manufacturer somewhere on aliexpress.com. My choise is corn bulbs with 5630 LED which has 50lm ouput each according to the datasheet. 60x on one lamp gives like 120w incandescent light output and they are actually doesn't require additional heat dissipation as they are distributed over the lamp."

"I  use CREE bulbs bought from china…they seem good-working even after a couple of yrs, the brightness didn't decrease"

"hope you didn't throw those bulbs away +Linus Torvalds .  probably just the voltage regulators went soft.  LEDs are fine." — menarik, berarti bisa di reparasi.

"I attended a Facilities Conference with the Cree reps and have seen their tech. THEY are the global pioneers of LED technology and have the best warranty and Guaranty. Not only will their products last for a long time, they promise that you will not lose lumens."

Reshared post from +Linus Torvalds

Philips: your LED lights suck.

I've replaced most of the lights in our house with LED's, because I detest those nasty CFL's. 

And in general, things are working out pretty well. I'm particularly pleased with the 6" EcoSmart recessed lights you can get at Home Depot (not a bulb replacement – it replaces the whole trim kit).

But today I've been walking around changing out the Philips bulbs that are just a couple of years old. "40,000 hours" my ass. Sure, they still "work" – but actual light output is maybe a quarter of what it was when new.

I'm hoping the new Cree bulbs are better. Cree is the manufacturer for the LED module for the EcoSmart recessed lights, so I have some reason to be hopeful that a couple of years down the line I won't curse at them.

Post imported by Google+Blog for WordPress.

59 thoughts on “Waspada : Lampu LED Philips

  1. Kalau ikut milis otomotif-l, di sana ada mantan karyawan philips indonesia yang juga mengeluh bahwa untuk mengejar murah, philips sekarang banyak pakai barang dengan kualitas tidak sebagus dulu lagi.

  2. tapi mungkinkah kalau bohlam phillips di negaranya torvalds beda sama yg pabrikan indoensia ? just curious. maybe worst 😛 btw, saya pake hannoch udah seneng. emang sih, paling setaun lewat dikit aja, sesuai dengan garansinya yg emang setahun 😀

  3. Produk LED Philips memang banyak, dan tadi saya cek sekilas, sepertinya yang di Indonesia berbeda dengan di USA.

    Anyway, poinnya adalah masalah pada komponen yang digunakan oleh Philips, apapun jenis produknya. Dan di diskusi pada posting tsb ada beberapa tips untuk bisa menemukan produk lampu LED yang berkualitas lebih bagus.

  4. Waduh saya malah baru pake lampu LED merk philips karena katanya lebih irit. baru sebulan ini krn rumahnya juga baru selesai 🙂

  5. Di rumah pakai 2 merk LED, Philips dan … apa ya merknya, lupa … beli di carefour. Yang Philips sudah dipakai hampir setahun, rasanya terangnya masih tetap seperti diawal padahal hampir tidak pernah mati. Yang merknya lupa, baru dipakai beberapa bulan jadi belum tahu kualitasnya.

    Tapi ini bagi saya, terang stabil untuk 1-2 tahun saja sudah cukup, karena pengalaman pakai lampu CFL tidak pernah sampai berumur 2 tahun. Terangnya akan terus berkurang setelah menjelang satu tahun pakai.

  6. pengalaman saya baru beli lampu LED di toko dicoba nyala. dipasang di rumah hanya bertahan bbrp menit saja mati. bukan hanya 1, saya beli 5 kesemuanya gak berfungsi sampe di rumah apa memang ada kaitannya ya dg tegangan listrik yg turun naik?

  7. Some of the tips you mention, I have read before but some excellent new ideas is this.
    Mostly i only check the web development, web designing and app development blog only but prefer to have all round knowledge.
    I am a web developer in Yewtek Solutions wanted to improve my knowledge. It is a chandigarh base web development company. Yewtek fullfill need of website in chandigarh.
    Regarding to this post, nice way is defined.

  8. padahal LED mahal ya, pengalaman seorang temen memakai philips LED katanya awet makanya dia merekomendasikan ke saya.jadi bingung nih!!

  9. Saya rasa bila itu tehnik marketing sah-sah aja. untuk kualitas cukup bersaing dengan kompetitor, namun karena persaingan harga, kualitas juga di pertaruhkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *