Setup Internet Gateway dengan Linux

Pagi ini sedang browsing, tiba-tiba menemukan sebuah artikel dengan judul tersebut diatas. Isinya? Ternyata artikel buatan saya sendiri, ditulis 6 tahun yang lalu (omaigat!)

Lumayan nostalgia juga membacanya :
http://www.pangsit.com/how-to/tutorial-linuxgateway.htm

Ternyata dengan Linux, cuma perlu komputer Pentium I, memory 8 MB, dan hard disk 1 GB untuk membuat gateway server ya 🙂

OK, sekarang sih sudah jauh lebih gampang. Misalnya, dengan menggunakan IPcop, gateway server berbasis linux bisa up & running dalam waktu 15 menit saja. Maintenancenya juga super gampang, bisa pakai browser. Ini patut kita syukuri.

Di lain pihak, jika ada sebuah komputer Pentium 1 dengan memory hanya 8 MB yang tergeletak di sebelah Anda, jangan dibuang ! Baca panduan saya, dan jadikan dia yang kedua… maksud saya, internet gateway di tempat Anda.

Semoga bermanfaat !

12 thoughts on “Setup Internet Gateway dengan Linux

  1. Waaaa berarti PC lawas saya bakal lebih berguna. 😀 Sayang saya pusing kalo belajar Linux. Padahal pengin sih…

  2. mo, minta bantuan petunjuk instalasi yang gampang untuk instalasi IPcop dalam bahasa indonesia (maaf inggrisnya kurang).
    Untuk sering internet dijaringan dimana internetnya pake speedy!!!

    pleasee…. bantuin dong ! masih pemula sih..

  3. Kalo butuh yang kecil, bisa coba monowall (m0n0.ch). Kalo PC lebih mampu, silahkan coba pakai turunannya: pfsense (pfsense.org). Lumayan pakai PC lawas, pasang gateway lengkap dengan squid, snort, dnsmasq, dan traffic shaper. Captive portal nya juga menarik tuh.

  4. tolong donks
    boleh minta panduan buat seting pfsense gak
    tolong banget ya……………
    makacih sebelumnya

  5. Mas saya dan coba instalasi nya. Tapi pas partitioning kok nggak jalan lagi ya saya pake Pentium II 300MHz memory 128 n hardisk IDE Quantum Fire ball XXXX. saya dah coba berulang kali. saya cek disk nya rusak mungkin. tapi masih bagus. So… solusinya gimana ya mas.Sebelumnya makasih.

  6. My last few post were ’bout Linux firewall and Network address translation using iptables. For me iptables is a very dynamic tool to configure things with Linux box, like free Linux firewall, transparent proxy and Linux router to share internet connection. So this post is ’bout configuring Linux box as a secure and safe internet gateway using iptables and squid. You don’t need a hi-fi machine for the task, any low end machine could do good enough with two Network Interface Card installed on it. I’m always comfortable with fedora core so i used it again however any destro could do but then the steps here might need same changes, anyways i’ve used fedora core 6 i.e. latest kernel with iptables support. Once installed you are ready to configure Linux router on the system. 000-253 braindumps Put the external link into eth0 and configure it with static ip given to you by your ISP, put your private network link at eth1 and configure it, with one of your free private ip. Let’s say the external ip of this box is 1.2.3.4 and internal ip is 192.168.0.1, now follow steps given below.
    * Delete all default rules of iptables
    iptables -F
    iptbales -t nat -F
    ipatbles – -delete-chain
    ipatbles -t nat – -delete-chain
    * Setup IP FORWARDing and Masquerading
    iptables -t nat -A POSTROUTING – -out-interface eth0 -j MASQUERADE
    iptables -A FORWARD – -in-interface eth1 -j ACCEPT
    * Enable ip forwarding
    echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

  7. VLC Converter is so far the most easy-to-use conversion program to convert vlc files with super speed and lossless quality. If you happenly want to convert vlc files, I strongly recommend you this powerful VLC converter.

    If you need a VLC to MP3 converter, I strongly recommend you this powerful VLC to MP3 converter which can extract audio from vlc files and convert to audio formats like mp3, wma, wav, etc.
    vlc to dvd Creator is an easy-to-use DVD authoring software and the best VLC to DVD converter to convert VLC to DVD, burn DVD disc, DVD folder and ISO file from all popular media formats like MP4, AVI, WMV, MOV, MPG, MPEG, DAT, MKV, FLV etc.
    The almighty vlc to mp4 converter is specially designed for VLC users to convert vlc to mp4 and other video and audio formats like avi, wmv, mpeg, mpg, flv, mkv, mp3, wma, wav, etc with super speed and lossless quality.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *