Monty Python Goes Marketing 2.0

Beberapa waktu yang lalu, datacenter yang menghosting salah satu server saya mengirimkan sebuah surat yang mengejutkan – DMCA notice dari Lionsgate Films. 

Surat tersebut menuduh bahwa server saya telah terlibat dalam pembajakan salah satu film mereka, yaitu Transporter 3. Sebuah tuduhan yang sangat serius. Ditambah lagi bahwa server saya tersebut berada di Amerika, sehingga bisa diproses berdasarkan hukum mereka (yang ngawur berat itu).

Masalahnya :

(1) Saya tidak pernah membajak film tersebut 😀

(2) Server tersebut masih kosong, jadi tidak mungkin hal tersebut dilakukan oleh customer saya

Sekedar meyakinkan, saya lakukan search terhadap seluruh isi hard disk server tsb, dan hasilnya memang bersih. Lalu sambil nyengir, saya kirimkan hasilnya ke datacenter saya, yang menerimanya sambil nyengir juga 🙂 sepertinya ini bukan kejadian yang pertama kali, he he.

Ajaib – memang IP address yang tercantum di surat tersebut adalah milik server saya. Tapi padahal kan tidak ada pelanggaran yang saya lakukan. Ha ha ha…  😀  sekedar mendeteksi IP address saja tidak becus. 

Jadi bergidik membayangkan kalau saya adalah warga Amerika – dan kena tuduhan yang keliru seperti ini. Hidup saya bisa hancur berantakan (untunglah nenek Sarah mendapat bantuan dari EFF), walaupun saya tidak melakukan kesalahan apapun.

Anyway, ini adalah salah satu alasan saya sangat mendukung gerakan Creative Commons. Nyaris seluruh foto saya di flickr.com berlisensi bebas. Juga seluruh artikel di blog ini.

Konten yang bebas bisa sangat bermanfaat bagi sangat banyak orang. Saya sudah merasakannya sendiri. Dan karena itu juga berusaha memberikan kontribusi dalam hal ini. 

Tidak itu saja – konten yang bebas juga menguntungkan pemiliknya secara finansial. Ini sudah terbukti berkali-kali selama puluhan tahun.

Contoh: dulu para pemilik kontek protes bahwa VHS / betamax adalah sarana pembajakan. Kemudian mereka menyadari bahwa ini adalah pangsa pasar baru.

Maka  kemudian selama puluhan tahun, mereka meraup keuntungan yang sangat besar dari sini.

Ketika stasiun radio mulai bermunculan, para pemilik konten protes. “Ini adalah pembajakan konten kami, untuk keuntungan para pemilik stasiun radio!“, begitu kira-kira protes mereka.
Belakangan mereka menyadari bahwa ini adalah promosi gratis.  Lagu yang sering diputar di radio cenderung mengalami peningkatan penjualan. Maka kemudian malah terjadi kongkalikong antara pemilik konten dengan pemilik/jaringan stasiun radio – untuk mendongkrak penjualan lagu tertentu.

Walaupun tetap saja mereka berusaha mendapatkan “uang preman” dari stasiun radio…. *sigh*, human’s greed know no bound, indeed.

Di tengah berbagai kekonyolan ini, sebuah kelompok yang terkenal dengan kekonyolannya malah melakukan sesuatu yang brilian. 

Luar biasa – kru Monty Python menyediakan berbagai klip videonya di Youtube.com, dan mengakibatkan peningkatan penjualan DVD Monty Python sampai 23000% !

Di zaman elektronik ini, ada banyak kesempatan. Dan yang akan menang adalah mereka yang kreatif. Kru Monty Python mungkin konyol, tapi mereka bukan orang bodoh & rakus. Maka mereka bisa meraup keuntungannya.

Posting ini saya cantumkan juga di kategori OpenSource, karena ini adalah juga bagian dari keterbukaan. Open software, Open content, malah juga Open hardware — keterbukaan adalah hal yang penting bagi peradaban manusia. 

Selama beribu-ribu tahun, manusia selalu saling membagi penemuan mereka. Sehingga peradaban manusia bisa berkembang tanpa perlu mengulang-ulang melakukan hal yang sama. Dan semua penemuan jadi bisa bermanfaat bagi semua pihak – bukan cuma untuk segelintir orang saja. 

Selamat dan salut sekali lagi kepada kru Monty Python. Semoga teladan yang baik ini bisa ditiru oleh kita semua !

Terlampir adalah surat DMCA dari Lionsgate Films 🙂 

 

Hello.

We have received a DMCA, regarding material on this server. I have included it, below.

Please review the accusation and contact us, within 24 hours, to let us know when you have taken the cited material offline.

Be advised that, under the DMCA, a counter notification may be filed. A valid counter notification will allow the material to be reactivated. More information on this may be found at:

http://www.copyright.gov/legislation/dmca.pdf

———————————————————————–

—–BEGIN PGP SIGNED MESSAGE—–

Hash: SHA1

Notice ID: 131-10136565

Notice Date: 11 Dec 2008 19:38:04 GMT

Dear Sir or Madam

:BayTSP, Inc. (“BayTSP”) swears under penalty of perjury Lionsgate Films has authorized BayTSP to act as its non-exclusive agent for copyright infringement notification. BayTSP’s search of the protocol listed below has detected infringements of Lionsgate Films copyright interests on your IP addresses as detailed in the below report.

BayTSP has reasonable good faith belief that use of the material in the manner complained of in the below report is not authorized by Lionsgate Films, its agents, or the law. The information provided herein is accurate to the best of our knowledge. Therefore, this letter is an official notification to effect removal of the detected infringement listed in the below report. The below documentation specifies the exact location of the infringement.

We hereby request that you immediately remove or block access to the infringing material, as specified in the copyright laws, and insure the user refrains from using or sharing with others unauthorized Lionsgate Films materials in the future (see, 17 U.S.C. 512).

Further, we believe that the entire Internet community benefits when these matters are resolved cooperatively. We urge you to take immediate action to stop this infringing activity and inform us of the results of your actions. We appreciate your efforts toward this common goal.

Please respond indicating the actions you have taken to resolve this matter. The provided link has been assigned to this matter. http://webreply.baytsp.com/webreply/webreply.jsp?customerid=131&commhash=8c2cf7568389e626fd3b862716664fd1.

For email correspondence, please reference the above Notice ID in the subject line. mailto:lions_gate@copyright-compliance.com?subject=RE20Property

Nothing in this letter shall serve as a waiver of any rights or remedies of Lionsgate Films with respect to the alleged infringement, all of which are expressly reserved. Should you need to contact me, I may be reached at the below address.

Regards,

Mark Ishikawa

CEO

BayTSP.com Inc. – as an Authorized Agent of Lionsgate Films

PO Box 1314 – Los Gatos, CA 95031

Phone:: 408-341-2300 fax:: 408-341-2399

lions_gate@copyright-compliance.com

*pgp public key is available on the key server at ldap://keyserver.pgp.com

Note: The information transmitted in this Notice is intended only for the person or entity to which it is addressed and may contain confidential and/or privileged material. Any review, reproduction, retransmission, dissemination or other use of, or taking of any action in reliance upon, this information by persons or entities other than the intended recipient is prohibited. If you received this in error, please contact the sender and delete the material from all computers.

This infringement notice contains an XML tag that can be used to automate the processing of this data. If you would like more information on how to use this tag please contact BayTSP.

Evidentiary Information

:Notice ID: 131-10136565

Recent Infringement Timestamp: 11 Dec 2008 01:58:41 GMT

Infringed Work: Transporter 3

Infringing FileName: Transporter.3.TELESYNC.XviD-iLG

Infringing FileSize: 732166709

Protocol: BitTorrent

Infringers IP Address: xxxxxxxxxxxxx

Infringer’s DNS Name:

Infringer’s User Name:

Initial Infringement Timestamp: 11 Dec 2008 01:58:41 GMT

Port ID: 41033

– —Start ACNS XML

10136565

Open

BayTSP on behalf of Lions Gate Films

Mark Ishikawa, CEO

P.O. Box 1314, Los Gatos, California 95031

(408) 341-2300,(408) 341-2399

lions_gate@copyright-compliance.com

 

2008-12-11T01:58:41.000Z

xxxxxxxxxxxxxxxxx

41033

BitTorrent

1

No

Transporter 3

Transporter.3.TELESYNC.XviD-iLG

732166709

http://tracker.tpb.tracker.prq.to/announce

– —End ACNS XML

—–BEGIN PGP SIGNATURE—–

Version: 8.0

iD8DBQFJQXPg1kzXJn33iYMRAl4YAJwNbVOedWvzOr+U//Suj/DbM9+eVACgoR2C

TxyYi9XkZdpKkWHSrz3dPVk=

=7jWq

—–END PGP SIGNATURE—–

349 thoughts on “Monty Python Goes Marketing 2.0

  1. Ini adalah salah satu bukti kecil bahwa:
    Bule itu tidak selalu pinter.
    Kita, Orang Indonesia juga bisa lebih baik.

  2. Setuju sekaleeee …. ini hidup di alam bebas. TST alias tahu sama tahulah … Common creative keren. Pak Harry salam kenal 🙂

  3. Bisa counter sue kagak yah, atas dasar “pencemaran nama baik” …hehehe.. Indonesian style gitu lho 🙂

  4. @Bang Harry
    “Jadi bergidik membayangkan kalau saya adalah warga Amerika …”
    .
    Si pelaku yang nuduh bang Harry cs tanpa bukti juga seharusnya bergidik membayangkan kalau mereka menjadi WNI. Di sini -jangankan orang bersalah- orang gak bersalah sekalipun jika tidak disukai pihak tertentu bakal mengalami nasib buruk contohnya hilang tiba-tiba :mrgreen:
    .
    Hey there you lucky punk, here we not only have prevailing laws and regulations but also also jungle law. Watch your back! 😆
    .
    Ide Monty Python termasuk new wave marketing pak Hermawan kali yah?! 😀

  5. oalah ternyata salah tuduh yap om.tapi kok bisa sampai dapetin ip address nya om yap?wah bisa berabe tuh 😀

  6. yang saya heran kok bro mau ya baca surat panjang gitu,sedangkan saya aja lihat bahasa inggris aja udah stress 🙂

    sukses bro untuk servernya

  7. wah wah wah, jadi mas harry di fitnah ini? 😀 banyak berdoa aja mas, sapa tau doanya dikabulkan, kan doa org yg teraniaya 😛

  8. Mas , biar lebih komplit lagi harusnya berguru sama Inul Daratista.
    Jadi milyuner karena bajakan.

  9. aku baru mengerti bahwa yang gratis itu ternyata bisa menajdi menguntungkan…

    makasi pencerahannya…

  10. I really wish that this post was in English so that I could understand it. The title caught my attention, but…I cannot read the rest. You should consider adding a google widget that translate pages. Its would be a very considerate addition to your site. Thanks!

    -Carly

  11. aku baru mengerti bahwa yang gratis itu ternyata bisa menajdi menguntungkan…Aneh ya.. Teknologi di amerika da maju tapi tetep kebobolan.. BTW Nice Info…

  12. Saya juga mendukung sekali dengan pengadaan lisensi bebas. so, semua orang bebas menggunakan tulisan dan gambar kita.

  13. Jadi terharu membaca tulisan ini, bagaimana tidak …. dari yang berniat ingin berbagi, kemudian di balas dengan keuntungan berlipat ganda. Tuhan memang adil…..

  14. This was a very helpful post. I think that a lot of people should get help. Especially with drug addiction. As that affects thousands of people every day. Thank you for sharing this.

  15. This was a very helpful post. I think that a lot of people should get help. Especially with drug addiction. As that affects thousands of people every day. Thank you

  16. aku baru mengerti bahwa yang gratis itu ternyata bisa menajdi menguntungkan…Aneh ya.. Teknologi di amerika da maju tapi tetep kebobolan.. BTW Nice Info…

  17. Ini adalah salah satu bukti kecil bahwa:
    Bule itu tidak selalu pinter.
    Kita, Orang Indonesia juga bisa lebih baik.

  18. Sorry but which language is this written in?
    i can see that mister webserviceengine apperently understands the language since he has commented on the post.

  19. Hi this jimmy Warner great information u provide Marketing 2.0 discusses the challenges and opportunities faced by an NFL franchise as it enters the Web 2.0 world.

  20. Wah info yg sanga menarik mas Harry.. Posting2 di blog mas Harry sangat bermanfaat bgt utk saya.. Boleh bertukar link mas?? Link mas hari sudah saya pasang di blog saya…
    salam kenal dan salam suksess…

  21. wah wah, setiap postingan dari mas harry selalu bikin saya jadi tambah wawasan, posting terus ya mas.. hhehe

    thx a lot for info

  22. For those who cannot read in Indonesian, I translate the post for you in to English. Here you are:

    Monty Python Goes Marketing 2.0
    Some time ago, the datacenter is hosting one of my server sends a letter that surprising – DMCA notice from Lionsgate Films.

    The letter alleges that my server has been involved in the hijacking of one of their films, which is Transporter 3. A very serious accusation. Plus more that my server is located in the United States, which can be processed according to their law (the heavy nonsense).

    Problem:

    (1) I never hijack movie

    (2) Server is still empty, so maybe it is not done by my customers

    Just make sure, I did search the entire contents of a server hard disk they will be, and the results were clean. Then with a grin, I send my results to the data center, which also accepted with a grin like this is not the first incident, he he.

    Magic – is the IP address listed in the letter is the property of my server. But when there’s no offense that I do. Ha ha ha …: D just detect the IP address alone is not incompetent.

    So if I shudder to imagine the American people – and got a false accusation like this. My life can fall apart (luckily Grandma Sarah got help from the EFF), although I did not make any mistakes.

    Anyway, this is one of the reasons I strongly support the Creative Commons movement. Almost all my photos at flickr.com freely licensed. Also the whole article on this blog.

    Free content can be very useful for very many people. I’ve felt it myself. And because it also tries to contribute in this regard.

    Not only that – a free content owners also benefit financially. This has been proven many times over the decades.

    Example: first the owners protested that the context of VHS / Betamax is a means of piracy. Then they realized that this is a new market share.

    So then for decades, they reap huge profits from here.

    When radio stations began to appear, the content owners protest. “This is a hijacking of our content, to the benefit of the owners of radio stations!”, So protest about them.
    Later they realized that this is free promotion. The song is often played on the radio tended to have increased sales. So then in fact there collusion between content owners with the owner / network of radio stations – to boost sales of a particular song.

    Although they are still trying to get the “money thugs” from the radio station …. * sigh *, Human’s Greed know no bound, indeed.

    In the midst of this silliness, a group known for its foolishness actually do something brilliant.

    Extraordinary – Monty Python crew provides various video clips on Youtube.com, and result in increased DVD sales of Monty Python to 23,000%!

    In this electronic age, there are many opportunities. And who will win are those who are creative. Monty Python crew might be silly, but they are not stupid & greedy. So they can reap the benefits.

    I put this post also in OpenSource category, because this is also part of the disclosure. Open Software, Open content, Open hardware as well instead – transparency is essential for human civilization.

    Over the millennia, humans always share their findings. So that human civilization can be developed without the need to repeat the same thing. And all the findings could be beneficial for all parties – not just for a few people.

    Congratulations and once again salute to Monty Python crew. Hopefully a good example of this can be imitated by us all!

    Attached is a letter from Lionsgate Films DMCA

  23. wah sampai ada yang translate ke english, keren keren. btw makasih ya mas udahh share info yang sangat bagus ini, so informatif

  24. wah2 tuduhan yang tidak2 DCMA ,mungkin krna anda share server dengan org itu…. yang penting kan anda tidak melakukan y amanlah

  25. interesting article, I really liked your article. I will keep visiting to read your article quality. if you’re willing I hope you can visit my blog. I am very excited to read and read your article. from your loyal fans.Tika

  26. Internet memang memiliki sarana sebagai promosi gratis. Para pelaku bisnis sebaiknya melihat hal ini dan menggunakannya secara bijaksana. Terima kasih atas informasi yang bermanfaat ini.

  27. Thank you for another essential article. Where else could anyone get that kind of information in such a complete way of writing? I have a presentation incoming week, and I am on the lookout for such information

  28. I couldn’t understand a single thing since this is written in foreign language. Could anybody translate it for me??? Big thanks.

  29. Thank you for another essential article. Where else could anyone get that kind of information in such a complete way of writing?

  30. Untung gak knapa2 mas… Tapi..aneh juga perusahaan sekelas Amerika bisa keliru seperti ini. Apalagi melibatkan orang lain yang tidak bersalah… sereeem 😀

  31. Thank you for another essential article. Where else could anyone get that kind of information in such a complete way of writing?

  32. I know that computer is a necessary for most of people. People can’t work without computer. With the development of tech. More high speed computer was develped and people can improve the work easily. Happy every body.

  33. mas kok kayaknya aku pernah dengar nama mas di birmingham apa betul yah ini mas yang kerja di birmingham city council dulu.. salam yah,…

  34. I know that everybody must say the same thing, but I just think that you put it in a way that everyone can understand. Where else could anyone get that kind of information in such a complete way of writing? hanks for discussing about.Waiting for your next post like this. hanks for discussing about.Waiting for your next post like this.

  35. aku baru mengerti bahwa yang gratis itu ternyata bisa menajdi menguntungkan…Aneh ya.. Teknologi di amerika da maju tapi tetep kebobolan.. BTW Nice Info…

  36. Ini adalah salah satu bukti kecil bahwa:
    Bule itu tidak selalu pinter.
    Kita, Orang Indonesia juga bisa lebih baik.

  37. memang kadang2 ngeri di dunia internet…kemarin saya di hubungi sama staff kedutaan finlandia …katanya saya dpt kiriman duit dari sana……..bukanya gembira …jadi pusing …..

  38. pembajakan sudah menjadi hal lumrah sekarang ini.
    Seorang teman saya pernah berkata, “Hari Gini Ga Bajak? Please deh!!”
    Saya cuman bisa menyengir mendengarnya (dalam hati membenarkan :-p )
    Serem juga ya kalau sampai kena pinalty…
    hukum amrik edun kyk gitu

  39. Melihat artikel yang ini jadi merinding juga ya bisa-bisanya terlibat dlm pembajakan….. pdhl kita g prnah melakukannya, memang di dunia maya kadang da yg aneh2, …

  40. Artikel artikel yang mas hari tulis, emang bermanfaat dan menarik semua! saya suka dengan artikel ini Monty Python Goes Marketing 2.0

  41. Iya, setuju. bukannya pembajakan juga menambah ketenaran artis/produk
    konsep ini juga dipakai oleh beberapa free trial program, setelah user mulai membutuhkan, mereka akan menyadari dan membeli produk yg asli 😀

  42. masalahnya cukup rumit juga ya mastah, tapi jika memang tuduhannya ga berdasarkan bukti, lawan aja mastah…kali aja masuk tv kan asssiikkk….:D Pissssss…..

  43. Thanks for sharing this with all of us. Of course what a great site and informative posts I will bookmark this site. keep doing your great job and always gain my support. Thank you for sharing this beautiful article.

  44. Iya, setuju. bukannya pembajakan juga menambah ketenaran artis/produk konsep ini juga dipakai oleh beberapa free trial program, setelah user mulai membutuhkan, mereka akan menyadari dan membeli produk yg asli

  45. Betul mas, sekarang media untuk promosi sangat banyak, tergantung kreatifitas kita aja untuk menggunakannnya. Semoga banyak media bukan banyak alat untuk membohongi rakyat, hehe

    Great posting, I read your post, it’s valuable.
    Thanks

  46. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he in actual fact bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love reading more on this topic. If doable, as you develop into experience, would you mind updating your blog with extra particulars? It is extremely helpful for me. Huge thumb up for this weblog post!

  47. Hi, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *