Materi Workshop @ Timor Leste – gratis + copyleft

Beberapa hari yang lalu saya diundang oleh Ristek untuk berkunjung ke Timor Leste selama 5 hari. Disana saya bersama Pak Onno Purbo memberikan workshop / seminar selama 3 hari. Untuk acara tersebut, saya membuat 4 buah dokumen training / tutorial.

Semua dokumen tersebut saya buat dengan lisensi GPL v2. Artinya, Anda bebas menggunakannya untuk kebutuhan Anda sendiri. Termasuk memodifikasinya untuk keperluan Anda.

Terlampir adalah dokumen-dokumen ybs :

[1] Cara Cepat Pemrograman Web – bagian 1 : berbasis Open Source (1,2 MB)
[ format PDF (280 KB)]
[2] Cara Cepat Pemrograman Web – bagian 2 : berbasis Open Source (1,2 MB)>
[ format PDF (282 KB)]
[3] Pengenalan Virtualisasi (1,6 MB) [ format PDF (888 KB)]
[4] Tutorial Open Office (4,5 MB) [ format PDF (2,9 MB)]

Dokumen ke 4 dibuat oleh Hasan (Ardelindo.com) dengan lisensi GPL. Sebetulnya dokumen tersebut membahas Open Office v2. Karena lisensinya bebas, maka saya jadi bisa meng update dokumen tersebut untuk versi 3, melakukan beberapa editing, beberapa revisi – dan lalu menyediakannya kembali untuk Anda sekalian.

Dengan membebaskan dokumen / artikel, yaitu melisensikannya secara bebas (GPL atau setara), maka dokumen tersebut seakan-akan menjadi hidup. Dia jadi bisa diakses oleh siapa saja, bermanfaat oleh siapa saja, dan bahkan jadi bisa terus relevan sesuai dengan perkembangan zaman.
Terimakasih kepada Hasan yang sudah menginspirasi saya untuk membebaskan dokumen-dokumen saya sendiri juga.

Kembali ke acaranya; mengenang kunjungan tersebut, terlampir adalah lagu “Juni di kota Dili” oleh Rita Effendi. Selamat menikmati 🙂

305 thoughts on “Materi Workshop @ Timor Leste – gratis + copyleft

  1. Yang odt untuk virtualisasi not found pak, mungkin linknya ada yang salah (atau cuma saya saja 🙂 )

  2. Wah kalo banyak expert dibidang IT seperti anda ini mau memberikan ilmu nya secara gratis, seharusnya tidak ada lagi yang berani jual ebook yang gak bermutu. Thanks infonya

  3. terima kasih mas … izin unduh ya …
    oya .. bagaimana pendapat mas soal keadaan di sana, baik sarana dan prasarana maupun gairah dunia ITnya?

  4. Wah mas terima kasih atas bagi-bagi ilmunya. Sangat membantu kami para pemula yang haus akan ilmu.

  5. maksih banget ilmunya mas harry….
    sampeyan memang luar biasa…mau berbagi ilmu, semoga Alloh membalas kebaikan mas harry

    memang amal jariyah kalau ikhlas tidak akan terputus pahalanya

  6. Postingan yang bermanfaat..
    Enak banget ya Mas diajak Ristek ke Timur-Timur dan bisa ketemu sama Onno W Purbo.

    Terima kasih atas sharing ilmunya.

  7. makasih mas e-book, ijin download, trus mau aku share di blog aku tentang IT, mungkin juga berguna buat teman-teman yang lain yang mo belajar IT, boleh kan nih

  8. Wah keren mas,..
    oh ya,selain blogwolking ini tadi mau minta restu sama semua guru guru seo semuanya,doain saya menang kontes,lagi kanker nich,kalo perlu,yang master gak usah ikut aja hehehehe

  9. In the word copyright, the right part is not the direction but the right as in privilege of the person/party to patent and secure his/her work.

  10. wow ke Timor Leste, gimana kabarnya eks prov Indonesia itu? Sekarang mereka butuh bantuan negara kita, ntar kalo uda maju, bisa menjengkelkan kayak negara serumpun yg suka menjiplak budaya kita

  11. ternyata ada istilah copyleft juga toh…
    btw boleh dong mas sharing pengalamannya selama di timor leste, ada perkembangan apa saja di sana?
    😀

  12. @Manufacturing – yang bikin gara-gara itu biasanya cuma segelintir orang kok.
    .
    Nah, media massa melihat ada kesempatan untuk menaikkan oplah, lalu memanfaatkan ini 🙂
    Kejadian tersebut kemudian dibahas dengan sangat berlebih-lebihan, dan dengan bahasa yang sangat bombastis.
    .
    Cuma ya jadinya begitu, kita jadi terpancing emosional. Akibatnya, jadi sulit untuk melihat masalahnya dengan lebih berimbang.
    .
    Kalau sampai kita jadi perang dan saling bunuh-membunuh karenanya, wah….. jangan sampai deh.

  13. @manginfera – wah, benar2 menarik mas 🙂 kawan2 disana juga sangat mengesankan.
    .
    Misalnya; saya ketemu dengan komunitas seniman di Dili, lulusan dari Jogja, yang membuat sanggar secara swadaya — dan lalu mengirimkan anak didik yang berbakat untuk kuliah ke Jogja. Secara swadaya juga. Wow.
    .
    Lucu sekali cerita-ceritanya, dan sangat inspiratif. Misalnya dia cerita bagaimana sebentar lagi akan musim pernikahan di Dili, jadi mereka sudah siap-siap untuk kebanjiran order sebagai cameraman & photographer. Nah, perhitungan mereka simple — 2x pesanan liputan pernikahan = beasiswa 1 tahun kuliah untuk 1 orang 🙂
    .
    Memang kalau orang baik itu akan selalu ketemu jalannya ya. Mereka walaupun kadang hidup susah, tapi tetap gembira. Dan, yang paling penting, mereka tetap bisa bermanfaat untuk sesama.
    .
    Dan kita ketawa bersama-sama menyambut mereka, komunitas seniman Dili, untuk mulai menggunakan software Open Source. Well done 🙂

  14. seneng liat orang bagi2 ilmu, semoga ilmunya bermanfaat pak yg pahalanya mengalir terus walopun kita sudah tiada

  15. Stop Dreaming Start Action

    Siiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiippppppppppppp ddeeee
    Pretty nice post. I just came across your blog and wanted to say
    that I have really liked browsing your posts. Anyway
    I’ll be subscribing to your feed and I hope you post again soon!After I read your blog, I think it’s very useful information.
    I’m very delighted to invite you to Student Loan and Stop Dreaming Start Action

    Warm Regards

    yuliantoro

    Stop Dreaming Start Action

  16. Saya juga pernah duduk bareng sama pak onno dalam satu kesempatan. Meksipun sama-sama undangan, kita tidak jadi pembicara.

    Maklum undangan khitanan tetangga…heheeh…

    Anyway, makasih tutorialnya pak..

  17. thanks atas copy annya ya mas..diupload di hostingnya lagi:) , pasti banyak disk space nya :))

  18. manteb nih… trima kasih lamprannya bos…

    bener -bener baik hati dah…….

    oleh-olehnya mana dari timor leste…

  19. Saya setuju dengan program yang bisa membantu semua orang untuk mengakses hal-hal yang bermanfaat melalui internet secara cepat dan akurat. Terima kasih kepada semua pihak yang peduli dan bahkan meluangkan waktu dalam kegiatan yang berhubungan dengan tercapainya tujuan tersebut.

  20. Wah Udah sampai Timor Leste juga ya..Kalau bisa Ke Kota Semarang juga dong, disini juga banyak mahasiswa Timor Leste yang perlu ditraining..
    Bagaimana keadaan disana apakah berkesan berkunjung kenegeriku..??

  21. If you demand to get a great paper all about Workshop you can use plagiarism check, and i’ll recommend you to check it in http://www.plagiarismsearch.com ! unlike other services, they suggest excellent grade guaranty that your work is dump of plagiarism. People like to order pre written essay using the support the plagiarism detection. They will give you an accurate plagiarism detection reporting without any delay.

  22. seneng liat orang bagi2 ilmu, semoga ilmunya bermanfaat pak yg pahalanya mengalir terus walopun kita sudah tiada

  23. I’ve read your interesting post through google translator…first time for me to read in a language i dont know 🙂 congrats for your site

  24. Saya orang baru pak, salam kenal… Mohon ijin nyedot dokumennya pak :-). Saya juga concern dengan perkembangan open source software di Indonesia… salam merdeka dari lampung…

  25. jadi keinget masa SD dulu….. dulu sempat bertahan lebih dari 2 bulan di chart MTV ampuh….

  26. interesting article, I really liked your article. I will keep visiting to read your article quality. if you’re willing I hope you can visit my blog. I am very excited to read and read your article. from your loyal fans.Tika

  27. Here is a short introduction to graphic design theory, explaining the different aspects of design which are considered when composing a piece of fine art or producing a graphic layout in commercial art. I call it classic theory because it forms the basis for many decisions in design.

  28. Program yang membebaskan penggunanya untuk mengaplikasikan sekaligus mengembangkannya merupakan hal yang sangat positif. Cara ini memungkinkan partisipasi dari berbagai pihak untuk melakukan pengembangan terus-menerus melalui inovasi dan ide-ide terbaru yang berkaitan. Terima kasih atas informasi yang diberikan. Sukses selalu untuk kita semua.

  29. This is a very fascinating post, I was looking for this information. Just so you know I discovered your site when I was looking around for blogs like mine, so please check out my site sometime and leave me a comment to let me know what you think.

  30. Greetings everyone,

    This webpage is excellent and so is how the matter was expanded. I like some of the comments as well although I would prefer we all keep it on topic in order add value to the subject. It will be also encouraging to the author if we all could share it (for some of us who use bookmarking services such as a digg, twitter,..).

    Thanks again.

  31. Cosplay Costumes Cosplay Wigs Movie TV Cosplay School Uniform Uniform Cosplay Cosplay Accessories . cosplay costumes cosplay wigs cosplay Professional cosplay costumes store – best choice to buy cosplay costumes online, 100% hand made to fit your body. naruto cosplay, Naruto costumes supply in stock and custom lace front wigs, full lace wigs, lace wigs, human hair wigs, remy lace front wigs, cheap wigs, cheap, buy, celebrity full lace wigs lace wigs lace wigs sale lace front wigs this is a professional online lace wigs store. Happy shopping for human wigs,full lace wigs,Front Wigs, party wigs.

  32. his webpage is excellent and so is how the matter was expanded. I like some of the comments as well although I would prefer we all keep it on topic in order add value to the subject. It will be also encouraging to the author if we all could share it (for some of us who use bookmarking services such as a digg, twitter,..).

    Thanks again.

  33. FLV Joiner is a fast and easy-to-use FLV Video Joiner software. This online Flash FLV Joiner can join and convert FLV, SWF and any other videos to almost any other video or audio formats with super high conversion speed and excellent output quality, such as: convert FLV to WMV, convert FLV to MPEG, convert FLV to MP4, convert FLV to AVI, convert FLV to MP3, convert Youtube to iPod and so on.

    More Information: http://www.flipvideoconverter.org/

  34. Most people do neglect their comments section of their blog. This is a pristine area that can help keep readers coming back by providing a “community” feel. Nice work putting this together.

  35. This is the best post I’ve seen on this X subject. You really have a good feel on this topic, and the way you wrote about it made it both entertaining to read, and informative at the same time. I will definitely check back in the future to read such a profitable blog.

  36. This is the best post I’ve seen on this X subject. You really have a good feel on this topic, and the way you wrote about it made it both entertaining to read, and informative at the same time. I will definitely check back in the future to read such a profitable blog.

  37. There are benefits as well as disadvantages of latest technology. Just think about translation, first it was completely done by human being but now most of translation is done with widgets and plugins.

  38. work was wrong. That happened to a colleague of mine.

    Long story short, everybody assumed that, due to a particular paper, that translation followed a certain pattern of initiation throughout the cell cycle. By stopping the cell cycle at different points, then checking the translation profile, he found something different. He asked a friend to double check his work, and it turned

  39. Thank you for the article.cheap laptops I just about passed your we site up in Bing but now SEO I’m glad I clicked the link and got to go through it. I’m definitely a lot more informed now Web Design

  40. Thanks for this video blog . Champion Industries is a manufacturer & exporter of wire mesh,welded wire mesh,perforated sheet,chain link fencing,wire netting,expanded metal,vibrating screen,crimped wire mesh .

  41. This webpage is excellent and so is how the matter was expanded. I like some of the comments as well although I would prefer we all keep it on topic in order add value to the subject.

  42. Dengan membebaskan dokumen / artikel, yaitu melisensikannya secara bebas (GPL atau setara), maka SEO dokumen tersebut seakan-akan menjadi hidup. Dia jadi bisa diakses oleh siapa saja, bermanfaat oleh alternative investment siapa saja, dan bahkan jadi bisa terus relevan sesuai dengan perkembangan zaman.
    Terimakasih kepada Hasan yang sudah menginspirasi saya untuk membebaskan all inclusive holidays
    dokumen-dokumen saya sendiri juga.

  43. Ohh this article video is amazing . thanks for this article .
    Bleached cotton, 100 % pure cotton exporters Snowflakes is the brand name of Absorbent Bleached Cotton.

  44. This is a good resource. Results seem to vary from other websites I’ve used. This seems to be pretty accurate.

  45. I really enjoyed reading this post, big fan. Keep up the good work and please tell me when can you publish more articles or where can I read more on the subject?

  46. 500 hours, let alone 5,000 hours, get pretty tough to estimate accurately without spending a lot of time on the estimate itself.

  47. Busway memiliki banyak masalah yang tidak ditangani dengan benar. Kita sudah coba sendiri, seperti halte yang sangat tidak nyaman, sesak. Bis yang entah kapan muncul & selalu penuh, dst.

  48. American partnership will be lost. Once again it seems that the obsessive attention to Iran’s nuclear program is detrimental to American goals in Asia.

  49. And remember, the purpose of any site is to give your content to the users in a way that is intuitive and exciting

  50. As we all know now a days presentation is really very common. We all can make it for respective topics but that presentation should be done that much fantastic & simple to understand then only it of use. Anyways thanks for sharing some words about this post.

  51. Terimakasih kepada Hasan yang sudah menginspirasi saya untuk membebaskan dokumen-dokumen saya sendiri juga.

  52. Free Download WMV to iPhone 4S Converter to convert videos to iPhone 4s, also supports avi to iphone 4S, flv to iphone 4S, mkv to iphone 4S, etc, with such professional Bros WMV to iPhone 4S converter, you can easily convert any videos to iPhone 4S for enjoy and edtiting functions provided like trim video, crop video, effect video, etc.Try WMV to iPhone 4S Converter now!

  53. Seems that you love open source as a alternative solution to society. That is a very good move instead of using proprietary os like windows or mac os

  54. That’s why I love open source because of its flexibility and everybody even can use it. Even some of them are free such as Ubuntu, Gimp, and Inkscape. But some people prefer use commercial software because of the support.

  55. When I heard the word open source, I always think about my first experience using linux. I used Debian at that time. Since then, I began love linux.

  56. you issues in this sense is obviously a very good site is full suits me very carefully, but with are more intensive follow-up will have mixed commentss and are you teacher mothers ?

  57. The most important thing about open source is we can use all these softwares to help poor country knowing what computer is without need to purchase the operating system licenses

  58. Positive site, where did u create the information on the following posting? I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work.

  59. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post; I will try to get the hang of it.

  60. Terimakasih pandoan cara cepat pemrogaman webnya masbro, tapi ane biasa pake wordpress, jadi designnya tinggal ganti gonta themenya saja sama edit edit dikit. tengkyu bro

  61. Thanks for your write-up. Another point is that to be a photographer involves not only problem in recording award-winning photographs but hardships in establishing the best camera suited to your requirements and most especially situations in maintaining the grade of your camera. This is certainly very correct and evident for those photographers that are straight into capturing the actual nature’s interesting scenes — the mountains, the actual forests, the actual wild or perhaps the seas. Visiting these daring places unquestionably requires a camera that can live up to the wild’s hard setting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *